Često čujemo da neko povrće ili voće sadrži vitamine B grupe, šta to u stvari znači? Čemu nam oni služe? Koje dobro čine? Ima li to veze sa NMN?
Vitamin B1 – TIAMIN (aneurin)
Pozitivno deluje na nervni sistem. Pomaže rast, olakšava varenje, održava normalan rad srca, popravlja san, poboljšava pamćenje.
Teško ga je sačuvati u telu i mora da se unosi svakodnevno. Rastvorljiv je u vodi.
U slučaju njegovog nedostatka u organizmu, slabije se prerađuju ugljeni hidrati i nagomilavaju supstance – piruvati u krvi, koje mogu biti uzrok polineuropatskih tegoba. Takođe, nedostatak ovog vitamina izaziva upalu nerava, smetnje pri cirkulaciji, grčeve u mišićima, umor, klonulost, nesanicu, depresiju, zatvor.
Ima ga u žumancetu, džigerici, svinjskom mesu, integralnim zrnima pšenice i pirinča, klicama, kupusu, spanaću.
Vitamin B2 – RIBOFLAVIN
Reguliše oksido-redukcione procese u ćelijama, ubrzava hemijske procese potrebne za iskorišćavanje proteina, ugljenih hidrata i masti, uključen je u metaboličke procese u celom telu. Nalazi se u svim ćelijama u telu i nazivaju ga i faktorom rasta i disanja ćelija. Neophodan je za rast i razvoj mozga i perifernih nerava. Važan je za sintezu hemoglobina i pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca.
Njegov nedostatak uzrokuje promene na sluzokoži, ranice u ustima, upalu kože u uglovima usana i ispucalu kožu u uglovima usana, česte upale grla, crvenilo jezika, zakrvavljene oči i crvene kapke, čmičak čak i anemiju.
Razaraju ga svetlost i hladnoća.
Naročito ga ima u tamno zelenom lisnatom povrću (kelj, spanać, brokoli), avokadu, ribi, džigerici i mesu, crnom hlebu, mleku i mlečnim proizvodima, žumance, orašasti plodovi, mahunarke (sočivo, pasulj, grašak).
Vitamin B3 – PP faktor – NIACIN
Odgovoran je za zdrav izgled kože,održavanje sistema za varenje, sprečavanje jakih glavobolja, bolju cirkulaciju,niži pritisak, povećava energiju. Deluje na snižavanje holesterola i ima antioksidativna i antiflamatorna dejstva. Naziva se i vitamin PP jer sprečava nastanak pelagre koja dovodi do neujednačene pigmentacije kože.
Njegov nedostatak se ogleda kroz ogrubelu kožu, grčeve u mišićima neprijatnom zadahu, prolivima, nesanici i depresiji.
Ima ga u integralnim žitaricama, nemasnom mesu, mleku, klicama, orašastim plodovima, suvim šljivama.
Vitamin B3 uzet u hrani se u ćeliji pretvara u NMN – nikotinamid mononukleotid, koji se potom pretvara u NAD +, ali njegove količine su veoma male i proces je dugotrajan. Da bismo postigli dobre efekte u podizanju energije i druge benefite, preporučuje se uzimanje suplementa NMN.
Vitamin B5 – PANTENOL (pantotenska kiselina)
Aktivno učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata pa njegov nedostatak može dovoditi do čestih hipoglikemija, naročito kod dijabetičara na insulinu. Izuzetno je važan za stvaranje antistresnih hormona – steroida, proizvodnju energije, kontrolu metabolizma masnoća, rad mozga i nerava.
Koristi se u kozmetičkim proizvodima jer: hidrira kožu i regeneriše je, ublažava iritacije i crvenilo, utiče na zdravlje kose i noktiju.
Njegov nedostatak prouzrokuje podrhtavanje i grčenje mišića, neprijatno vruća stopala, mučninu, iscrpljenost, apatiju.
Pantenol nije otporan na toplotu, zamrzavanje, konzerviranje pa je najbolje uzimjati ga svakodnevno kroz sveže voće i povrće i druge namirnice a najviše ga ima u: pšeničnim klicama, paradajzu, kupusu, jagodama, limunu, bundevi, celeru, mleku i mlečnim proizvodima, jajima, ribi, pilećem i svinjskom mesu.
Vitamin B6 – PIRIDOKSIN
Vitamin B6 ulazi u sastav enzima koji pomažu prenos aminokiselina iz creva u krvotok. Deluje i kao terapijjsko sredstvo u slučaju bolova i neuropatija. Često se kao suplement uzima zajedno sa magnezijumom zato što poboljšava njegovu iskorišćenost u organizmu. Zadužen je za jačanje imuniteta, stvaranje antitela i crvenih krvnih zrnaca.
Manjak ovog vitamina se prepoznaje po gubitku kose, opštoj slabosti, neuropatskim bolovima, lošem pamćenju, anemiji.
U telu vitamin B6 provede svega nekoliko časova i mora se redovno uzimati kroz sveže voće i povrće. Najviše ga ima u dinji, bananama, orasima, suvim šljivama, kupusu i tamno zelenom lisnatom povrću.
Vitamin B11 – FOLNA KISELINA
Stara se za rast i razvoj mozga i nerava, iskorišćavanje proteina, stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Smanjuje rizik od srčanog udara. Izuzetno je važan tokom trudnoće jer je neophodanza zdrav razvoj fetusa, naročito za razvoj mozga i kičmene moždine. Održava zdravlje kože i ubrzava proces ozdravljenja i oporavka oštećene kože.
Nedostatak može uzrokovati manjak antitela u organizmu. Prepoznaje se po ispucalim usnama, prevremenoj osedelosti, napetosti, lošem varenju.
Pomaže metabolizam proteina i iskorišćavanje šećera i aminokiselina, važan je za proizvodnju nukleinskih kiselina (DNK i RNK).
Ima ga u prokelju, džigerici, žumancetu, mleku, tunjevini, lososu, ostrigama, šargarepi, spanaću, karfiolu, ražanom brašnu, pasulju, grašku, paradajzu, orasima, lešniku, dinji, kajsiji, bundevi, pšeničnim klicama.
Vitamin B12 – KOBALAMIN
Stvara i obnavlja crvena krvna zrnca, smanjuje opasnost od srčanih obolenja, pojačava energiju, održava zdravim nervni sistem jer proizvodi mijelinski omotač koji štiti nerve, ubrzava metabolizam masti i proteina, povećava energiju. Bori se sa duvanskim dimom i drugim otrovima.
Nedostatak se prepoznaje po nedostatku energije, napetosti i razdražljivosti, depresiji, lošem stanju kose.
Nalazi se u piletini, svinjetini i govedini, jajima i mleku. Vegani bi morali da ga uzimaju u obliku suplementa.