Blog

Vitamini B grupe

Često čujemo da neko povrće ili voće sadrži vitamine B grupe, šta to u stvari znači? Čemu nam oni služe? Koje dobro čine? Ima li to veze sa NMN?

Vitamin B1 – TIAMIN  (aneurin)

Pozitivno deluje na nervni sistem. Pomaže rast, olakšava varenje, održava normalan rad srca, popravlja san, poboljšava pamćenje.

Teško ga je sačuvati u telu i mora da se unosi svakodnevno. Rastvorljiv je u vodi.

U slučaju njegovog nedostatka u organizmu, slabije se prerađuju ugljeni hidrati i nagomilavaju supstance – piruvati u krvi, koje mogu biti uzrok polineuropatskih tegoba. Takođe, nedostatak ovog vitamina izaziva upalu nerava, smetnje pri cirkulaciji, grčeve u mišićima, umor, klonulost, nesanicu, depresiju, zatvor.

Ima ga u žumancetu, džigerici, svinjskom mesu, integralnim zrnima pšenice i pirinča, klicama, kupusu, spanaću.

Vitamin B2 – RIBOFLAVIN

Reguliše oksido-redukcione procese u ćelijama, ubrzava hemijske procese potrebne za iskorišćavanje proteina,  ugljenih hidrata i masti,  uključen je u metaboličke procese u celom telu. Nalazi se u svim ćelijama u telu i nazivaju ga i faktorom rasta i disanja ćelija. Neophodan je za rast i razvoj mozga i perifernih nerava. Važan je za sintezu hemoglobina i pravilno formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Njegov nedostatak uzrokuje promene na sluzokoži, ranice u ustima, upalu  kože u uglovima usana i ispucalu kožu u uglovima usana, česte upale grla, crvenilo jezika, zakrvavljene oči i crvene kapke, čmičak čak i anemiju.

Razaraju ga svetlost i hladnoća.

Naročito ga ima u tamno zelenom lisnatom povrću (kelj, spanać, brokoli), avokadu, ribi, džigerici i mesu,  crnom hlebu, mleku i mlečnim proizvodima, žumance, orašasti plodovi, mahunarke (sočivo, pasulj, grašak).

Vitamin B3 – PP faktor  – NIACIN

Odgovoran je za zdrav izgled kože,održavanje sistema za varenje, sprečavanje jakih glavobolja, bolju cirkulaciju,niži pritisak, povećava energiju. Deluje na snižavanje holesterola i ima antioksidativna i antiflamatorna dejstva. Naziva se i vitamin PP jer sprečava nastanak pelagre koja dovodi do neujednačene pigmentacije kože.

Njegov nedostatak se ogleda kroz ogrubelu kožu, grčeve u mišićima neprijatnom zadahu, prolivima, nesanici i depresiji.

Ima ga u integralnim žitaricama, nemasnom mesu, mleku, klicama, orašastim plodovima, suvim šljivama.

Vitamin B3 uzet u hrani se u ćeliji pretvara u NMN – nikotinamid  mononukleotid,  koji se potom pretvara u NAD +, ali njegove količine su veoma male i proces je dugotrajan. Da bismo postigli dobre efekte u podizanju energije i druge benefite, preporučuje se uzimanje suplementa NMN.

Vitamin B5 – PANTENOL  (pantotenska kiselina)

Aktivno učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata pa njegov nedostatak može dovoditi do čestih hipoglikemija, naročito kod dijabetičara na insulinu. Izuzetno je važan za stvaranje antistresnih hormona – steroida, proizvodnju energije, kontrolu metabolizma masnoća, rad mozga i nerava.

Koristi se u kozmetičkim proizvodima jer: hidrira kožu i regeneriše je, ublažava iritacije i crvenilo, utiče na zdravlje kose i noktiju.

Njegov nedostatak  prouzrokuje podrhtavanje i grčenje mišića, neprijatno vruća stopala, mučninu, iscrpljenost, apatiju.

Pantenol nije otporan na toplotu, zamrzavanje, konzerviranje pa je najbolje uzimjati ga svakodnevno kroz sveže voće i povrće i druge namirnice a najviše ga ima u: pšeničnim klicama, paradajzu, kupusu, jagodama, limunu, bundevi, celeru, mleku i mlečnim proizvodima, jajima, ribi, pilećem i svinjskom mesu.

Vitamin B6 – PIRIDOKSIN

Vitamin B6 ulazi u sastav enzima koji pomažu prenos aminokiselina iz creva u krvotok. Deluje i kao terapijjsko sredstvo u slučaju bolova i neuropatija. Često se kao suplement uzima zajedno sa magnezijumom zato što poboljšava njegovu iskorišćenost u organizmu.  Zadužen je za jačanje imuniteta, stvaranje antitela i crvenih krvnih zrnaca.

Manjak ovog vitamina se prepoznaje po gubitku kose, opštoj slabosti, neuropatskim bolovima, lošem pamćenju, anemiji.

U telu vitamin B6 provede svega nekoliko časova i mora se redovno uzimati kroz sveže voće i povrće. Najviše ga ima u dinji, bananama, orasima, suvim šljivama, kupusu i tamno zelenom lisnatom povrću.

Vitamin B11 – FOLNA KISELINA

Stara se za rast i razvoj mozga i nerava, iskorišćavanje proteina, stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Smanjuje rizik od srčanog udara. Izuzetno je važan tokom trudnoće jer je neophodanza zdrav razvoj fetusa, naročito za razvoj mozga i kičmene moždine.  Održava zdravlje kože i ubrzava proces ozdravljenja i oporavka oštećene kože.

Nedostatak može uzrokovati manjak antitela u organizmu. Prepoznaje se po ispucalim usnama, prevremenoj osedelosti, napetosti, lošem varenju.

Pomaže metabolizam proteina i iskorišćavanje šećera i aminokiselina, važan je za proizvodnju nukleinskih kiselina (DNK i RNK).

Ima ga u prokelju, džigerici, žumancetu, mleku, tunjevini, lososu, ostrigama, šargarepi, spanaću, karfiolu, ražanom brašnu, pasulju, grašku, paradajzu, orasima, lešniku, dinji, kajsiji, bundevi, pšeničnim klicama.

Vitamin B12 – KOBALAMIN

Stvara i obnavlja crvena krvna zrnca, smanjuje opasnost od srčanih obolenja, pojačava energiju, održava zdravim nervni sistem jer proizvodi mijelinski omotač koji štiti nerve, ubrzava metabolizam masti i proteina, povećava energiju. Bori se sa duvanskim dimom i drugim otrovima.

Nedostatak se prepoznaje po nedostatku energije, napetosti i razdražljivosti, depresiji, lošem stanju kose.

Nalazi se u piletini, svinjetini i govedini, jajima i mleku. Vegani bi morali da ga uzimaju u obliku suplementa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *