Vrlo je popularno povrće. Vredan izvor vitamina C, provitamina A, vitamina B grupe, magnezijuma, gvožđa, fosfora i kalijuma. Brokoli je veoma zdrav zeleni cvet. Sadrži fitohemikalije čija antioksidantna svojstva smanjuju rizik od obolevanja od nekih vrsta tumora.
Sulforafan iz brokolija podstiče prirodne odbrambene mehanizme tela u borbi protiv tumora želuca i debelog creva. Smanjuje rizik od pojave srčanih problema.
Ne treba ga dugo kuvati jer se dugim kuvanjem gube mnoge od njegovih lekovitih vrednosti, najduže par minuta a može se jesti i svež.
Sulforafan, nastaje iz svog prekursora glukorafanina. Da bi se ovo desilo, povrće koje ga sadrži mora da bude isečeno ili sažvakano, kako bi se aktivirao poseban enzim, koji je deo zaštitnog mehanizma biljke. Dejstvom ovog enzima nastaje sulforafan, ali je za to potrebno vreme. Nauka je izračunala da je to oko 40 minuta. Dakle, kada isečete svež brokoli, sačekajte neko vreme pre konzumacije 🙂