Ako ikada smetnete s uma za šta je to cvekla važna, setite se njenog srcolikog oblika, vaše srce je obožava. Prečišćava i obnavlja krv, koristi se protiv malokrvnosti i ateroskleroze.
Bogata je vitaminom C i vitaminima B grupe, karotenom. Fitoncidima koji ubijaju štetne mikroorganizme i minerale gvožđa, joda i hroma, kao i antocijane.
Cvekla čisti jetru, bubrege, žučni mehur i stimuliše delovanje limfe. Savršena je za podizanje imuniteta.
Sveži sok od cvekle jača i krepi ceo organizam.
Recept za zdravu i jeftinu zimsku salatu sa cveklom:
- cvekla sveža ili kuvana
- kupus
- jabuka
- šargarepa
- bundeva
- celer
Izrendajte svo povrće ili odaberite bar tri sastojka u količini koja vam odgovara i dobro ga izmešajte. Dodajte so, maslinovo ili neko drugo hladno ceđeno ulje, jabukovo sirće i kim. Po želji možete dodati i rukolu, sok od pomorandže ili limuna. Sve izmešajte i ostavite da malo odstoji da bi se ukusi doveli do savršenstva. U hermetički zatvorenoj posudi može stajati i nedelju dana. Svaki put možete menjati sastojke, šta vam se trenutno jede i šta se zateklo u frižideru.